FITXA SOBRE L'APARELL EXCRETOR

Bon dia! A continuació us penjaré una fitxa sobre l'aparell excretor, un aparell essencial pel nostre cos. Espero que apreneu molt!!


NOM: aparell excretor
PARTS:


Aparell excretor                                              Glàndules sudorípares

FUNCIONAMENT:
L’aparell excretor té el sistema urinari. La seva funció és la d’eliminar les substàncies tòxiques que produeix el cos humà i que recull la sang en el seu recorregut i la filtra. És l'encarregat de formar i expulsar l'orina i la suor. En el cos humà està format pel ronyons
els urèters, la bufeta i la uretra. Els ronyons són dos òrgans que filtren la sang de l’aparell circulatori i permeten l’excreció a  través de l’orina de diversos residus metabòlics de l’organisme mitjançant d’un sistema complex que inclou
 mecanismes de filtració, absorció i excreció. Els urèters són tubs musculars que impulsen l'orina des dels ronyons 
fins a la bufeta urinària. La bufeta és un òrgan buit  múscul-membranós que forma part del tracte urinari i que rep l'urinari dels urèters i l'expulsa a   través de la uretra a l'exterior del cos durant la micció.La uretra és el conducte pel qual discorre l'orina  des de la bufeta urinària fins a l'exterior del cos durant la micció. 
També expulsem els residus a través de la suor amb la mateixa composició que l'orina però  menys concentrada, és excretada per les glàndules sudorípares.
INFORMACIÓ A DESTACAR:
Curiositats sobre l’aparell excretor són:
1- Una persona, al llarg de la seva vida, pot arribar a expulsar uns 41.000 litres d’orina, o el        que és el mateix, una quantitat suficient com per inundar un camp de futbol.
2- Si es col·loquessin els nefrons (petits filtres) dels dos ronyons en fila arribarien a una longitud de 30km. 
3- En un adult, cada ronyó mesura prop de 12 centímetres de llarg, prop de 3 centímetres de gruix i 6 d'ample i pesa 150 grams.
4- En condicions normals eliminem més d’un litre de suor i si realitzem exercici físic podem arribar a perdre fins a 3 litres de suor.
5- La pell és l’òrgan més gran del nostre cos humà, ocupa aproximadament 2 metres quadrats i pesa 5 kg.
6- L’orina és un producte tòxic per a la salut: amb només 90 cm³ podria matar-se a un conill de 2 kg de pes.

HÀBITS RELACIONATS:
Els hàbits que pots duu a terme perquè el teu aparell excretor funcioni són:
-  Beure abundant aigua diàriament, ja que l’aigua permet la dissolució i l'arrossegament dels materials de rebuig fins als ronyons i, un cop allà, la seva eliminació a través de l'orina.
-       Disminuir el consum de sal continguda en els aliments.
-   Mantenir la higiene dels genitals, ja que la falta d'una neteja adequada afavoreix l'aparició d'infeccions urinàries.
-       No retenir l'orina durant molt de temps, eliminar-la quan es senti la necessitat.
-       Evitar el consum de begudes alcohòliques.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

FITXA DE L´APARELL DIGESTIU

DECÀLEG D'HÀBITS SALUDABLES

HÀBITS SALUDABLES SOBRE LA HIGIENE